Címkék: android, ipone, ismétlődő bankkártyás fizetés, mobil fizetés, qr kód

QR-kód - halott, vagy feltámadt?Akinek halálhírét keltik, az soká fog „működni”. Már 2010-től arról szóltak a cikkek, hogy a QR-kódot temethetjük, mert itt az NFC, ami értelmetlenné teszi a régi, egyszerű QR-kódot. Az NFC mondhatni önnön nagyságának csapdájába hullott, elterjedése a vártnál sokkal lassabb, a QR-kód újra reneszánszát éli a maga egyszerűségével, olcsóságával. Elég csak a MasterCard Mobile alkalmazására és a körülötte zajló médiahadjáratra gondolni.

De valóban van létjogosultsága ennek az egyszerű, fekete-fehér kis ábrának? Mit tudunk egyáltalán a QR kódról, történetéről, lehetőségeiről, technikájáról?
Nézzünk a QR-kód fekete kockás bugyraiba együtt!

A QR-kód vázlatos története

A QR-kód feltalálása

QR kód az autógyártásbanA kódot 1994-ben a  Toyota egyik leányvállalata, a Denso Wave fejlesztette ki. A cég ipari robotikával, azonosító rendszerekkel és programozható vezérlésekkel foglalkozott, és a QR-kódot azért készítették, hogy az autógyártás során az alkatrészeket gyorsan és biztosan azonosíthassák.

Szabványosítás és terjedés

A többi két dimenziós kód közül a QR-t a számos támogatott adatformátum és a nagyon jó hibatűrés emelte ki. Japánban 1999-ben került szabványosításra, és a nemzetközi ISO könyvbe is már 2000-ben bekerült (ISO/IEC 18004). A nyilvános specifikációknak köszönhetően terjedés felgyorsult, de az évtized végére sem sikerült valódi áttörést elérni használatában. Bár például Japánban és Németországban már évek óta használják tömegközlekedési jegyeken, világszerte fel-feltűnik a kód koncert vagy repülőjegyeken, és időről időre láthatjuk marketing kampányok eszközeként, a nagy bumm mégis elmaradni látszott. Valahogy úgy tűnt, hogy sok cég elkezdte tesztelni, sokat várt tőle és néhány évet követően megszüntette használatát (lásd. Google Places).

2010-ben már-már temettük a QR-kódot, de 2011 körül ismét felfedezték, ezúttal a mobilfizetés technikáját álmodták bele és a MasterCard Mobile reklámkampányának köszönhetően 2012-ben Magyarországon ismét a figyelem középpontjába került.

Technológia és működés

Beolvasás, feldolgozás

QR kód beolvasásaA korábbi egyszerű vonalkódot úgy tervezték, hogy egy keskeny fénynyalábbal lehessen beolvasni, a QR-kódot ezzel szemben le kell fényképezni és a képet egy processzorral kell értelmezi.
A processzor a minden QR-kódban megtalálható három nagy és egy kicsi kockát keresi meg először, ezek alapján kiküszöböli a méret, elforgatás és térbeli forgatás okozta torzításokat. Ezen lépés egyben azt is jelenti, hogy a QR-kód fényképezése során nem kell túlságosan gondosan eljárni, a közelebből, vagy távolabbról való fotózás, a ferde kép készítés, vagy akár a térbeli torzítások ellenére az adatok kinyerhetőek.

Ezek után kerülnek ellenőrzésre és szükség esetén hibajavításra a valódi adatokat hordozó kis pontok. A hibajavításnak köszönhetően nem csak a fényképező lencse koszossága, de a gyenge fény, vagy a sérült QR kód sem okoz végzetes hibát az adatok visszanyerésében.

A QR kód felépítéseHibajavítás akár extrém körülményekhez

A hibajavításra akkor van szükség, ha a beolvasott QR kód a normalizálás után nem 100%-ban egyezik meg az eredetivel. Ilyenkor egy vagy több fekete/fehér pont hibásan, ellenkező színként kerül érzékelésre. Az ilyen hibák javítása úgy lehetséges, hogy az eredeti kód nem kizárólag hasznos adatokból áll, bizonyos arányban ellenőrző adatot is tartalmaz. Ennek a Reed-Solomon kódolással alkalmazott ellenőrző adatnak az arányát az előállító szoftverben lehet meghatározni, melynek a szabványosított értékei a következők.

 • Level L –  7% legfejebb hiba helyreállítására
 • Level M – 15% legfejebb hiba helyreállítására
 • Level Q – 25% legfejebb hiba helyreállítására
 • Level H – 30% legfejebb hiba helyreállítására

Adat tárolás, tartalom

A QR kód tartalmazhat web címet, szöveges üzenetet, SMS tartalmat (címzettel), névjegyet, GPS koordinátát, és még néhány kevésbé használt adatot. A tárolható adat mennyisége függ az adat típustól (datatype), verziótól (1-től 40-ig határozza meg a kód képének méretét), és a hibajavító szinttől. A maximális adattartalom Version 40, és L hibajavítás esetén érhető el.
Adattartalom adattípusok függvényében:

 • Csak számok –  Max. 7,089 karakter (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9)
 • Alfanumerikus –  Max. 4,296 karakter (0–9, A–Z [csak nagy betűk], space, $, %, *, +, -, ., /, :)
 • Bináris/byte  - Max. 2,953 karakter (8-bit bytes) (23624 bits)
 • Kanji/Kana  - Max. 1,817 karakter

Üzleti lehetőségek, hasznosítás

Gyakorlati alkalmazás

A gyakorlatban használt QR kódok jellemzően Version 3 vagy Version 4 típusúak, tehát 29-33 kis kocka méretűek széltében és hosszában. A generátortól függően találkozhatunk L, de akár H típusú hibajavító beállítással is. A következő gyors teszthez a Carnation által fejlesztett http://www.qrhacker.com oldal ingyenes generátorát fogjuk használni, mely a legerősebben hibatűrő H beállítással generálja kódjainkat. A beolvasást egy Alcatel OT-995 mobil gyári Barcode Scanner alkalmazása végzi majd a 23″-os FullHD (1920x1080px) monitorról. Életszerű példaként blogunk egyik bankkártyás fizetési bejegyzését helyezzük QR kódba.

Példa A - QR - Version14 (kattintson a teljes mérethez)

Példa A – QR – Version14 (kattintson a teljes mérethez)

Példa “A”

URL: http://www.voxpay.hu/online-bankkartyas-fizetes-terjedes-magyarorszagon-2012-ig.html
Karakterek száma: 84
QR Hacker eredmény: H hibavédelemmel Version 14 QR kód = 73×73 pixeles kép

Az eredmény teljességgel ellentmond a gyakorlatnak. A QR kód képe meglehetősen apró kockákat tartalmaz, ezért csak nagy méretben olvasható le. A beolvasás teljes méretben zökkenőmentes volt, számításaim szerint a QR kód ekkor pontosan 9,24×9,24 cm méretben jelent meg a képernyőmön. A böngészővel csökkentettem a méretet, 75%-nál (6,93×6,93 cm) sikeres az oldasás, de  67%-nál, azaz 6,19×6,19cm-es méretnél a telefon már képtelen volt beolvasni a kódot.

A probléma természetesen ismert, éppen ezért alkalmaz mindenki rövid URL-t, de még inkább URL rövidítő szolgáltatást a QR kód készítés előtt.

Példa “B”

Példa B – QR – Version 3 (kattintson a teljes mérethez)

Példa B – QR – Version 3 (kattintson a teljes mérethez)

Ilyen szolgáltatás pl. a https://bitly.com/, mi is ezt használjuk most az URL rövidítésre.

Rövidített URL:  http://bit.ly/JMBCra
Karakterek száma: 20
QR Hacker eredmény: H hibavédelemmel Version 3 QR kód = 29×29 pixeles kép

A QR kód képe már sokkal barátságosabb, ránézésre jól olvashatónak tűnik. A  67%-os (6,19×6,19cm) méretben is zökkenőmentes a kód értelmezés. Aztán az 50% (4,62×4,62 cm) és a 33%-os (3,05×3,05 cm) kicsinyítés is sikeres és gyors beolvasással végződik. Csupán a 25%-os kicsinyítés, tehát a 2,31×2,31cm-es méretnél sikertelen az olvasás, és itt is érezhető, hogy a gond nem a kód mérete, hanem a mobilba épített kamera makro módjának gyengesége.

Kijelenthető tehát, hogy az URL rövidítő használatával kb. 2,27-szer kisebb QR kód is biztonsággal beolvasható marad.

A WIKIPedia és több ingyenes generáló szerint is az L hibavédelem az ajánlott. Weboldalon történő alkalmazásra egyetértek ezzel, hiszen a kép közel tökéletes lesz, de print esetén inkább kicsit nagyobb kóddal és M vagy Q hibavédelemmel alkalmaznám a kódot, mert egy magazinban sokkal nagyobb eséllyel van némi tükröződés vagy elszíneződés a felületen.

Kreatív lehetőségek

Kreatív QR kód alkalmazásA QR kód magas hibatűrésének köszönhetően lehetőség van a kódot úgy torzítani, módosítani, hogy az adatok ne vesszenek el, mégis merőben más vizuális élménnyel találkozhassunk. A módosítás lehet világos és sötét szín alkalmazása a fehér és fekete helyett, egy logo elhelyezése a kód közepére, vagy egészen extrém megoldás, pl. egy QR kód kirakása gyöngyökből.

Természetesen a kreativitásnak van határa, a beolvasó eszköz és a hibajavítási beállítás határozza meg, mennyire térhetünk el az ódivatú fekete kockáktól.

Előállítás, a használat költsége

Sokak szerint (Internet hungary 2012) a QR kód legnagyob erőssége az, hogy olcsó. Egyszerűen, ingyenesen előállítható, könnyen alkalmazható nyomtatott médiában, nem jár semmiféle befektetéssel.

A nyomtatással kapcsolatban azért tudok egy trükköt mondani, mely sok kellemetlenségtől kímélheti meg az első alkalmazókat. A QR kód nyomtatásnál kiemelkedően fontos, hogy a kis fekete kockák élesek maradjanak. A képszerkesztő programok (Photoshop biztosan), de akár kiadványszerkesztő alkalmazások esetén is az alapértelmezett kép méretezési eljárás élsimító típusú (pl. bicubic), ami azt jelenti, hogy egy kicsi, mondjuk 100px méretben létrehozott kód nagyítása esetén nagyon homályos és ez által nehezen beolvasható éleket kaphatunk. Ennek elkerülésére a Photoshop esetén a QR kód méretezéskor mindenképp a pixel resize módot kell választani, ráadásul a méretnek egész többszörösnek kell lennie az eredetihez képest.

Példák egy 29x29px-es QR kód elmosódás mentes nagyítására :

 • Ötszörös méretre (500%) nagyítva – 145x145px méretet kapunk, mely weboldalon jól használható,
 • Húszszoros méretre (2 000%) nagyítva – 580x580px méretek kapunk, mely egy otthoni nyomtatásra megfelelő,
 • Százszoros méretre (10 000%) nagyítva – 2 900×2 9000px méretet kapunk, mely alkalmas a nyomdai előkészítéshez.

A QR kód jövőjeA QR kód jövője

Múltja bizonyosan van. Végignézte saját temetését és jól beintett a gyászoló tömegnek, majd új erőre kapva még mindig szorongatja az NFC-t. Hogy mi lesz a jövő, berobban-e a köztudatba, a mindennapokba, vagy csak átmeneti sikereket ér el? Ezt senki sem tudja biztosan megmondani. Mindenesetre reménykedésre ad okot, hogy a közüzemi és telekommunikációs szolgáltatók már QR kódot helyeznek a számláikra a sárga csekk mellé. Apró szépséghiba, hogy egyetlen konzorcium kezében összpontosulhat a magyarországi QR fizetések túlnyomó többsége.

Mindenesetre mi sem tétlenkedünk, napokon belül üzemkész a saját VoxPay QR kódos fizetés megoldásunk.

Források:
http://hu.wikipedia.org/wiki/QR-k%C3%B3d
http://en.wikipedia.org/wiki/QR_code
http://hg.hu/cikk/design/13438-a-qr-kod-tundoklese-es-bukasa
http://nol.hu/tud-tech/20120423-qr-kod__tudd_meg_gyorsan
http://www.qrhacker.com

Nincsenek hozzászólások

Hozzászólok
© 2011 - Voxinfo Kft - Az online fizetés szolgáltató.